SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina c

  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] źródła, podają różne ilości): sporo witaminy C, która między innymi usprawnia nasz układ odpornościowy witaminę A, dzięki której między innymi dobrze widzimy witaminę E, witamina ta działa między innymi przeciw zakrzepom, wspomaga funkcjonowanie wzroku witaminy z grupy B, które między innymi chronią nasz układ nerwowy, zapobiegają bezsenności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9967 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • Wielokrotnie na łamach SFD.PL jesteśmy pytani o wzrost. Nasi czytelnicy najczęściej pytają, ile są w stanie urosnąć i jak można ten proces wspomóc? Czy istnieją ćwiczenia, które poprawiają wzrost? Czy znane są magiczne specyfiki, które mogą nam zwiększyć wysokość ciała? Postanowiłem opisać zagadnienie w jednym wątku, który posłuży jako małe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2971 Data: 2023-02-12 12:04:32
  • Zespół cieśni podbarkowej

    Artykuł
    Zdrowie

    Ból barków podczas treningu mięśni piersiowych czy naramiennych, jest dość specyficznym zjawiskiem, którego doświadcza wiele osób. Jego przyczyną niestety nie jest solidnie przepracowany plan treningowy, który doprowadza do znacznego palenia mięśniowego trenowanej grupy, a ma podłoże nieco mniej korzystne, powiązane z "brakiem miejsca" w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24980 Data: 2017-05-19 08:37:49
  • Jaki dżem jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23475 Data: 2017-09-01 11:12:35
  • Roślinne źródła witaminy B12

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1313 Data: 2021-06-14 13:18:46
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] krzepliwości krwi najważniejszą funkcją pełnioną przez witaminę K2 jest hamowanie kalcyfikacji (wapnienia) tkanek miękkich, szczególnie naczyń krwionośnych. A ponieważ witamina K2 przesuwa depozyty wapnia z tkanek miękkich do kości, dlatego chroni nas jednocześnie przed osteoporozą, czyli utratą masy kostnej. Natomiast fermentowane produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 887 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7429 Data: 2020-04-02 19:09:39
  • Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi.  Z czym wiąże się zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7508 Data: 2021-03-19 14:07:38
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1475 Data: 2021-02-21 09:12:05
  • [...] zabraknąć również kolagenu i witaminy C. Dobrym pomysłem jest korzystanie z mieszanek kolagenowych, które uzupełnione są o dodatkowe składniki, jak MSM, kwas hialuronowy, witamina C oraz witamina D3. Obecnie ciężko jest dostarczyć ww. składniki z diety, dlatego stosowanie suplementacji jest często obowiązkowe.  4. Dbaj o postawę ciała Pojęcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4420 Data: 2021-10-17 07:55:38
  • [...] kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% niższym ryzykiem osteoporozy. COLLAROSE - Zawiera kolagen i niezbędną do syntezy kolagenu witaminę C Może chronić przed anemią Jak wiadomo witamina C, ma również ogromne znaczenie dla wchłanialności żelaza. Jego niedobór jest szczególnie częsty u kobiet, co wiąże się m.in. z dość częstym występowaniem anemii. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4613 Data: 2021-12-27 10:23:16
  • Trekking: odżywianie i suplementacja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 217 Data: 2024-05-27 08:00:00
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5046 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19870 Data: 2017-07-07 09:17:16
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7638 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • Wirusy nie są żadnym nowym wynalazkiem. Istniały zawsze — tak samo, jak choroby nowotworowe. Czy możemy jakoś przeciwdziałać infekcjom wirusowym np. układu oddechowego? Tak, a na pewno nie zaszkodzi spróbować. Na zakończenie Wbrew mitom rozsiewanym w Internecie przez „szamanów XXI wieku”, nie udowodniono, by jakikolwiek potencjał antywirusowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2020-03-29 12:28:24
  • Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19? Podsumowanie Badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 2020-04-28 09:25:45
  • Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7383 Data: 2021-09-21 18:24:25
  • Nawracające afty to powszechna na całym świecie choroba jamy ustnej. Z dyskomfortem tym zmagać się może nawet 2,5 miliarda ludzi, a pamiętać należy, że schorzenie to utrudnia mowę, konsumpcję pokarmów, czy utrzymywanie codziennej higieny. Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element walki z aftami, a przykładem na to są powiązania pomiędzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2891 Data: 2022-05-23 15:40:17
  • Dieta bogata w witaminę B3 chroni przed chorobą Alzheimera

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Zostało ono opublikowane w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Jak to działa? W 2019 roku włoscy neurolodzy opublikowali artykuł w Nutrients o tym, jak witamina B3 może chronić mózg i komórki nerwowe przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba Alzheimera, Huntingtona i Parkinsona. Według Włochów ważnym mechanizmem jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1563 Data: 2020-02-19 12:54:53